top of page

Оновлена PESO модель у 2024

Буквально місяць тому вийшла оновлена модель PESO, в основі якої лежить відомий принцип E-E-A-T, яку запровадив Google і яка означає Досвід (Experience), Експертизу (Expertise), Авторитетність (Authoritativeness) і Надійність (Trustworthiness).


що таке PESO модель та з чого вона складається


Що ж змінилось?


В Paid Media:

По своїй суті, розділ Paid Media досі в основному стосується платної генерації трафіку, залучення потенційних клієнтів та адвокатів бренда, і спонсорства. Проте все більше СЕО очікують, щоб комунікації ставали все більше пов’язаними з генерацією продажів. І готові виділяти на це бюджети, якщо ROI може бути прораховане. Так, в новій версії моделі з’явився окремий блок про лідогенерацію.


В Earned Media:

Найбільша зміна в категорії Earned Media полягає в тому, що матеріали від журналістів і блогерів є лише одним аспектом. Тут все важливішими стають новинарні TikTok, інфлюенс-маркетинг (який також може бути і в Paid Media), взаємодію з журналістами у X і Facebook. А також: огляди, ко-брендинг, партнерства, благодійні проєкти, громадські роботи, розбудова спільноти, амбасадори бренду, комьюніті менеджмент, User Generated Content і КСВ проєкти, зусилля на SEO та backlink стратегії.


В Shared Media:

Вони еволюціонували від звичайних соціальних медіа до оглядів, форумів, згадок, агрегації тематичного контенту, “приватних” соціальних медіа (таких як WhatsApp, Viber, Telegram, тощо), створення відео для YouTube Shorts, Instagram і TikTok, моніторингу соціальних мереж . і органічне залучення.


В Owned Media:

Ця категорія включає блоги, веб-сайти, подкасти, відео, прямі трансляції, сторітелінг, бренд-журналістику, внутрішні комунікації, генеративний пошук, та генеративний штучний інтелект для створення та адаптації контенту. Якщо говорити про бюджетування цієї категорії витрат, то обов’язково мають включатись і витрати на створення контенту (текстового і відео) і на софт для створення та розповсюдження.


Які майбутні тренди в розвитку PESO-моделі для комунікаційників? Самі автори зміненої моделі визначають наступні:

  • Більша інтеграція ШІ. Штучний інтелект продовжить займати значущу роль на різних етапах, від створення контенту до персоналізації та SEO.

  • Збільшення значення автентичності. З ростом вибагливості споживачів та бездумного використання ШІ для контенту, автентичність та якість створених повідомлень стануть вирішальними.

  • Поява нових медіаплатформ. З появою таких потужних платформ, як TikTok, з'являться нові типи медіа та платформи

  • Вимірювання та аналітика. З розвитком інструментів аналітики та даних, у вас буде доступ до вдосконалених можливостей для вимірювання. Це дозволить відслідковувати ROI за всіми типами медіа.

  • Розмивання меж між типами медіа. Різниця між оплаченими, заробленими, розповсюджувальними та власними медіа продовжить зникати, а інтегровані кампанії стануть нормою. Це вимагатиме більш цілісного підходу до створення стратегій, забезпечуючи безшовне поєднання всіх типів медіа у ваших комунікаціях.


За мотивами статті https://bit.ly/4cqUAHW

bottom of page