top of page

Розповідаємо свої історії: як співпраця з медіа працює на посилення бренду


У сучасному динамічному світі роль медіа у формуванні громадської думки неможливо переоцінити. Бренди та компанії, які хочуть процвітати, мають активно взаємодіяти зі ЗМІ, щоб представити свою точку зору. Така взаємодія не лише формує впізнаваність бренду, але й слугує потужним інструментом для формування наративів та побудови довіри.


Які ефективні інструменти використовувати для просування власної позиції в медіа, чому це важливо та до чого тут моніторинг ЗМІ – розповідаємо в статті.


Почнемо з "Чому це важливо?":


1. Формування наративів: Беручи активну участь у медіадискусіях та транслюючи свої погляди на актуальні теми, бренд позиціонує себе як лідера думок. Така проактивна позиція дозволяє спрямовувати дискусії та формувати наративи, які відповідають цінностям та цілям бренду.

Що таке PR-наративи? Це повідомлення, які охоплюють все, що представляє компанія і чому вона займається бізнесом. Замість того, щоб зосереджуватися на продуктах і послугах, наративи звертаються до ринку. Вони впливають на сприйняття, роз'яснюють хибні уявлення та підвищують обізнаність щодо трендів.

Сильні переконливі наративи дозволяють компанії підвищувати вартість своїх товарів та послуг, формувати позиціонування, вищу цінність та вищий попит. Згідно з даними Reputation Institute, 78% покупців хочуть купувати товари у компаній з гарною репутацією. Також за даними досліджень, люди готові заплатити на 55% більше за простіший продукт, якщо добре розуміють бренд і поділяють його цінності.


2. Прозорість та створення довіри: В епоху, коли споживачі вимагають прозорості, бренди, що представляють свою точку зору, утверджують себе як щирі та варті довіри. Це робить бренд більш зрозумілим та близьким, що призводить до зміцнення емоційного зв'язку з аудиторією. Взаємодія зі ЗМІ та соціальними мережами забезпечує платформу для демонстрації процесів, цінностей та результатів, які визначають рішення компанії. Такий підхід в роботі з медіа сприяє зміцненню довіри з аудиторією, оскільки демонструє готовність відкрито і чесно обговорювати різні питання.


3. Залишатися актуальними: Взаємодія зі ЗМІ тримає бренд або компанію в центрі уваги та на слуху у споживачів. Постійно беручи участь у дискусіях та просуваючи свої наративи, компанії можуть продемонструвати свою експертизу та адаптивність у галузі.


Які інструменти допоможуть в просуванні власної позиції – співпраця з медіа, значення пресрелізів, інтерв'ю з керівниками та експертами:


1. Пресрелізи. Пресрелізи залишаються фундаментом під час взаємодії зі ЗМІ. За допомогою пресрелізів у структурованому форматі можна поділитися важливими новинами компанії, запусками продуктів та організаційними змінами. Поширювані через правильні канали, пресрелізи посилюють бренд, гарантуючи, що потрібна інформація досягне широкої та релевантної аудиторії. Добре підготовлені пресрелізи не лише інформують, але й створюють наративи та доносять меседжі бренду в контрольованій та достовірній формі.

🎯 Поради від аналітика Semantrum:

  • Використовуйте в роботі спеціалізовані медіамоніторингові платформи, такі як Semantrum, які допоможуть відстежити публікації та згадки вашого пресрелізу в різних ЗМІ (детальніше про відстеження пресрелізів – за посиланням).

  • Аналізуйте резонанс пресрелізів – які ЗМІ відгукуються і публікують їх, які прогнозні охоплення ці публікації отримують, і в якому контексті інформація доходить до аудиторії. Це допоможе формувати стратегію подальших комунікацій.

  • Налаштуйте сповіщення про згадки вашого бренду або компанії, щоб вчасно реагувати на публікації та коментарі.

  • Аналізуйте розповсюдження наративів – як ЗМІ реагують на матеріали з наративами та без, які прогнозні охоплення публікації з наративами отримують.

  • Відстежуйте, яку інформацію про бренд отримує аудиторія, та яка частка від неї ініційована самим брендом.


2. Сторітелінг та соціальні мережі. Створюйте переконливі історії, які висвітлюють шлях, виклики та успіхи вашого бренду. Сторітелінг створює емоційний зв'язок і може зробити ваш бренд більш впізнаваним.

Створюйте та проводьте цікаві кампанії в соціальних мережах, які відповідають позиціонуванню вашого бренду. Дотримуйтесь стилю бренду, його візуальної й вербальної ідентифікації, комунікаційної стратегії. Це те, що відрізнятиме вас від ваших прямих або непрямих конкурентів та від їх медійної активності, навіть якщо ви комунікуєте один і той самий інфопривід.


3. Інтерв'ю з СЕО. Інтерв'ю з керівниками є безцінними для створення "людського обличчя" бренду та демонстрації бачення його керівництва. Ці інтерв'ю дають уявлення про напрямок розвитку компанії, її цінності та міркування, що стоять за важливими рішеннями. Інтерв'ю з СЕО дозволяють аудиторії встановити зв'язок з людьми, які стоять за брендом, що полегшує взаємодію та ще більше зміцнює довіру.

Для того, щоб говорити зі світом, не обов'язково ходити на ТБ-ефіри та змагатися з іншими СЕО за право дати інтерв'ю Forbes. Достатньо бути активним у соцмережах, простою та зрозумілою мовою говорити з суспільством про те, що відбувається з бізнесом та світом, що його оточує. Як показує наш досвід як аналітиків ЗМІ, медіа активно використовують пости із соцмереж для новинних публікацій, особливо, якщо йдеться про актуальні теми.

У 2018 році The New York Times назвав "СЕО-активізм" – "новою нормальністю". І на "нову нормальність" є запит від сучасного суспільства – люди хочуть від компаній та їх перших осіб позицій з важливих питань та залучення до життя суспільства.

🎯 Поради від аналітика Semantrum:

  • Моніторте, як інтерв'ю циркулює в ЗМІ, відстежуйте новини, які виходять на його основі; аналізуйте тон та ставлення журналістів.

  • Слідкуйте за відгуками та обговоренням інтерв'ю на різних платформах – соціальних мережах, блогах, форумах. Це може надати вам цінні інсайти щодо сприйняття ідей та наративів бренду.

  • Реагуйте на питання аудиторії, негативні коментарі та публікації. Це покаже вашу відкритість та бажання взаємодіяти.


4. Партнерство. Співпрацюйте з інфлюенсерами, які поділяють ваші цінності. Їхня підтримка може допомогти вам охопити більшу та зацікавлену цільову аудиторію.

Брендований контент: Створюйте високоякісний брендований контент, наприклад, відео, інфографіку та інтерактивний досвід, який ефективно передає цінності та позиціонування вашого бренду. Співпрацюйте з організаціями або експертами, які відповідають цінностям вашого бренду. Такі партнерства можуть покращити репутацію та впізнаваність вашого бренду.


5. Спікери-експерти. Залучення експертів компанії для виступів позиціонує бренд як авторитет у галузі. На конференціях, вебінарах чи подкастах спікери-експерти можуть заглиблюватися в нюанси своєї сфери, пропонуючи унікальні ідеї та лідерство в галузі, транслюючи наративи та меседжі бренду. Це не лише підвищує довіру, але й розширює охоплення за межі традиційних медіаплатформ.


🎯 Поради від аналітика Semantrum:

  • Використовуйте моніторинг ЗМІ для відстеження публікацій після виступів ваших експертів на конференціях, вебінарах та в інших платформах.

  • Оцінюйте, як розповсюджуються ідеї та думки експертів, визначайте ключові пункти, що здобули популярність.

  • Реагуйте на питання аудиторії та запити на додаткові коментарі з боку ваших експертів.


Голос на ринку та кризові комунікації.

Створення чіткого голосу на ринку має важливе значення, оскільки це дозволяє брендам представляти свою позицію та відмежовуючи себе від конкурентів. Голос бренду в медіа стає ще важливішим під час кризи, коли ефективна комунікація має вирішальне значення. Швидка та прозора комунікація під час кризи допомагає керувати сприйняттям та пом'якшувати потенційні комунікаційні збитки (детальніше про кризові комунікації та моніторинг негативу – за посиланням).

Розуміючи, як відбувається взаємодія з медіа, маючи комунікаційну стратегію та антикризові плани, бренди ефективніше управлятимуть своєю репутацією.


bottom of page